הדפסה

חיוב עובד בנזק שגרם


 

 

חיוב עובד בנזק שגרם

מאת: דגנית לפידור- זינגר, עו"ד

 

האם ניתן לחייב עובד שקיבל רכב מהעבודה, לשלם השתתפות עצמית בגין תאונת דרכים בה היה מעורב (לא רכב ליסינג) כך גם באשר לעובד שקיבל מחשב נייד וגרם לו לנזק שלא בזדון.

 

תשובה:

 

יחסי עובד-מעביד מושתתים על התקשרות חוזית, אשר במסגרתה מוטלות על העובד חובות שונות ובהן החובה לטפל ברכוש המעביד שנמסר לידיו בזהירות סבירה. יחד עם זאת, הטלת חיוב כספי בגין נזקים שגרם עובד למעסיקו, צריכה להיעשות בזהירות.

 

כאשר הפעולה נעשתה בתום לב, גם אם מדובר ברשלנות של העובד, הרי שמדובר בחלק מהסיכון שהמעביד חייב לקחת על עצמו בעת הפעלת עסקו ועל המעסיק להיערך לקראתו, בין בדרך של עשיית ביטוח ובין בדרך של נקיטת אמצעי זהירות אחרים. במקרה כזה לא יוכל המעביד להטיל על העובד את ההשתתפות העצמית או לחייב אותו לשאת בנזק.

 

המעביד רשאי להטיל על עובד אחריות לנזק, רק אם הוא נוצר כתוצאה מזדון או רשלנות רבתית ("רשלנות פושעת") של העובד. כך למשל, אם העובד נסע ברכב לאחר שנדלקו נורות אדומות שכתוצאה מהן נגרם נזק בלתי הפיך למנוע,  אז ניתן לחייב אותו בנזק כי מדובר בהתרשלות רבתית שנובעת מחוסר אכפתיות לרכוש. לעומת זאת, אם העובד לא עצר בזמן ועקב כך התנגש באוטו שלפניו, למרות שהתאונה נגרמה בגללו, לא ניתן לחייב אותו בדמי ההשתתפות העצמית.

 

כך גם לגבי עובד שגרם נזק למחשב נייד. אם למשל, עובד מפיל בשוגג את המחשב הנייד או שבטעות נשפכת לו כוס קפה על המקלדת  - לא ניתן לחייב את העובד בנזק שנגרם. לעומת זאת, אם העובד השאיר את המחשב הנייד ללא השגחה, למשל בבית הקפה, והוא נגנב, גדולים הסיכויים כי יוכל המעביד לטעון כי מדובר "ברשלנות פושעת".

 

בכל מקרה,  גם במקרה  בו העובד פגע בזדון או התרשל רשלנות רבתית, לא ניתן לנכות את סכום החוב משכר, אם העובד לא הסכים מראש שניתן יהיה לנכות משכרו חוב שלו למעביד. במקרה כאמור, המעביד אינו יכול לנכות את החוב באופן אוטומטי משכרו של העובד ועליו להגיש תביעה לבית משפט נגד העובד.